ladalogo

Eindelijk een uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over de aangifte van het bestuur van LADA tegen de heer Remkes wegens het schenden van de geheimhoudingsplicht tijdens de benoeming van burgemeester Nawijn.

Aanleiding van deze aangifte was de commotie rondom de benoeming van de Burgemeester op 14 september 2012 De voordracht van de burgemeester vond plaats in een besloten vergadering van de gemeenteraad op 14 september 2012. Na deze vergadering werd door de commissaris van de koningin , de heer Remkes in een openbare zitting van de nieuwe gemeenteraad de burgemeester geïnstalleerd. De heer Remkes vermelde tijdens zijn toespraak dat de gemeenteraad kwam met een unanieme voordracht en unanieme besluitvorming over de aanstelling van de heer Nawijn. In een gesprek met de pers heeft de heer Ravensteijn toegegeven dat niet iedereen het eens was met deze benoeming. In een onvolledige Raad waren 6 stemmen het niet eens met het benoemingsvoorstel. Het was dus een meerderheidsbesluit. Naar aanleiding van dit bericht in de pers heeft de heer Nawijn besloten om de heer Ravensteijn aan te klagen wegens het schenden van zijn ambtsgeheim. Het bestuur van LADA heeft daarop een aangifte gedaan tegen de heer Remkes omdat hij als eerste zijn ambtsgeheim had geschonden. Hij had niet mogen zeggen hoe de stemverhouding was geweest. Enkele weken later heeft de Officier van justitie de aanklacht tegen de heer Ravensteijn voorwaardelijk geseponeerd. Als de heer Ravensteijn weer zijn ambtsgeheim overschrijdt volgt een boete van 500 euro.

De officier van Justitie heeft laten weten dat de aanklacht tegen de heer Remkes niet in behandeling werd genomen. De officier was van mening dat de heer Remkes deze uitspraak over unanimiteit niet opzettelijk had gedaan. Het Bestuur van LADA is op 16 november 2012 tegen deze uitspraak in beroep gegaan omdat zij van mening is dat dit wel degelijk een bewuste uitspraak was van de heer Remkes. De vastgelegde filmbeelden onderschrijven dit. De rechtbank in Amsterdam heeft uiteindelijk op 27 februari 2014 uitspraak gedaan over het beklag van het LADA bestuur. De rechter oordeelt dat, gezien de filmbeelden, niet kan worden uitgesloten dat de heer Remkes zijn toespraak van papier heeft opgelezen. Het is echter moeilijk om te bewijzen dat van opzet sprake is. Derhalve zal het hof niet tot verdere stappen overgaan in de vervolging van de heer Remkes. In het verslag van het openbaar ministerie is gesteld dat in deze kwestie het strafrecht niet het primaire handhavingsmechanisme lijkt en dat (daarom) wellicht de zaak tegen de heer Ravensteijn ook onvoorwaardelijk geseponeerd had moeten worden. De heer Ravensteijn heeft inmiddels een verzoek gedaan, mede gelet op deze uitspraak, tot volledige seponering. Het volledige vonnis is te lezen op www.lada2010.nl.