ladalogo

Ook LADA komt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen naar de kiezers toe.

Fractievoorzitter Rob Ravensteijn stelde de Wieringer kandidaten in café De Harmonie voor. Voorts ontstond met de aanwezige Wieringers een levendige discussie over wat de partij voor het voormalige eiland kan betekenen. Evenals bij andere verkiezingsbijeenkomsten trok het rondetafelgesprek in Hippolytushoef naast be-stuurs- en (kandidaat) raadsleden slechts een handvol Wieringers. Rob Ravensteijn lokte, geflankeerd door de mascotte van LADA, niettemin een levendige discussie uit. De vraag luidde: ,,Welke bedreigingen zijn er en hoe kunnen die worden vertaald in kansen?’’ De grootste bedreiging is de verschuiving van taken vanuit de landelijke overheid naar de gemeente. Er wordt immers gelijkertijd bezuinigd en de gemeente zal deze taken dus met minder geld moeten uitvoeren.

Gastsprekers Marijke van Wijk en Henri Boersen schetsten een aantal lokale bedreigingen op het gebied van cultuur, landschap, woningbouw en economie. Veel van de knelpunten komen overeen met die in de regio Niedorp, waar LADA haar oorsprong heeft. Er blijken tegenstellingen te zijn tussen de voormalige gemeenten op het oude land (Niedorp en Wieringen) en het ‘nieuwe’ land (Anna Paulowna en Wieringermeer). De aanwezigen pleitten voor de instelling van een eilandraad naar voorbeeld van de dorpsraden in de regio Niedorp. LADA is daar een voorstander van, maar wel onder voorwaar-den. ,,Het moeten verenigingen zijn en geen stichtingen en er moeten duidelijke bevoegdheden worden vastgelegd.’’

Rob Ravensteijn stelde ook de Wieringer kandidaten van LADA voor: Marinus Hovius (7) en Henk-Jan Wittink (9). Een van de aanwezigen wilde weten of Ravensteijn wilde garanderen, dat een van hen ook in de raad komt door het niet innemen van een raadszetel door leden hoger op de lijst. Die garantie kan LADA niet geven. ,,Wij houden vast aan onze kandidatenlijst, maar het is denkbaar, dat zij met voorkeurstemmen toch een plekje veroveren.’’ Het woord is dus op woensdag 19 maart aan de kiezer. Voor de verkiezingen kunnen de Wieringers een flyer van LADA in de brievenbus verwachten. Mart Haaksma meldde zich spontaan aan om het rondbrengen in Hippolytushoef samen met Henk-Jan Wittink te verzorgen. Ook de andere dorpen worden niet vergeten.