d66

Dat is de reactie van het gemeentebestuur op de commotie rond de declaraties van de burgemeester. Transparantie is in de moderne samenleving de nieuwe norm.

Immers alles is met de moderne technologie snel vindbaar . Verstoppen kan niet meer. Zo bezien is de commotie rond Burgemeester Nawijn één in een welhaast dagelijkse reeks van incidenten die wordt gepubliceerd en die ons vaak hoofdschuddend achterlaat.

Mooi dat ons bestuur dat nu begrijpt en transparant wil zijn, maar dat neemt onze ergernis niet weg. Een Burgemeester is in dienst van de gemeenschap. Daar wordt hij voor beloond en zijn onkosten worden vergoed. Bestuurders dienen daar uiterst gewetensvol mee om te gaan vanuit het besef dat het om ons geld gaat. Soberheid, het vermijden van onkosten, zuinig omgaan met ons geld, is een morele plicht voor hen. “Recht op vergoeding” als automatisme moet plaats maken voor “Hoe kan ik mijn onkosten verlagen?”. Zo bekeken is het merkwaardig en zelfs teleurstellend dat Burgemeester Nawijn in de krant aangeeft dat zijn ambtelijke organisatie de regelingen onjuist heeft geïnterpreteerd. Dat hoort en kan niet! De Burgemeester is zelf volledig verantwoordelijk voor zijn declaraties en van hem moet worden verwacht dat hij daar precies en nauwkeurig mee om gaat. Hij heeft daarin juist een voorbeeldfunctie naar burgers en zijn ambtenaren. Burgers worden geconfronteerd met bezuinigingen. Ons wordt gevraagd meer op eigen kracht te doen of als vrijwilliger een bijdrage te leveren aan het functioneren van onze gemeente. De bereidheid daartoe is veelal groot. Het ontstane beeld in de pers over de declaraties van Burgemeester Nawijn, zal door de burger echter niet worden opgevat als een extra stimulans. Daarom ook is de commotie rondom de declaraties schadelijk voor de publieke zaak. Die commotie en de vervolgschade komt volledig op het conto van de eindverantwoordelijke, in dit geval dus Burgemeester Nawijn. De financiële transparantie van Hollands Kroon is feitelijk niet meer dan vanzelfsprekend en prima dat zo het declaratiegedrag van bestuurders bekend wordt. Nu nog de morele verantwoording!

Age Miedema

Voorzitter D66HK