pol

Bij autoinbraak gaat het vaak om gelegenheidsdieven.

Zij slaan hun slag als ze iets van waarde in een auto zien liggen. Een ruitje intikken en zo even snel een paar tientjes verdienen. Maar er zijn ook groepen die georganiseerd te werk gaan (zogenaamd mobiel banditisme). Zij komen met meerdere mensen naar een dorp of een wijk, breken een aantal auto’s open, verwijderen vaak op deskundige wijze airbags en navigatieapparatuur en zijn vertrokken voordat een van de slachtoffers iets in de gaten heeft.

Preventie

Het politieteam zet ter preventie ook zogenaamde Matrixborden in. De borden staan op stategische plaatsen waar ze voor iedereen te zien zijn. Op de borden staan waarschuwingen, zoals:

Sluit uw auto af. Voorkom auto-inbraak

Neem navigatie mee. Voorkom auto-inbraak

Niet erin. Niets eruit. Voorkom auto-inbraak

De komende weken staan de borden in en rond Hoorn. Hoorn ligt aan een autosnelweg en dat is een interessante cocktail voor auto-inbrekers om snel hun slag te slaan. Wat kunt u zelf doen? Een auto-inbreker heeft geen bepaalde auto op het oog, maar kijkt om zich heen of hij een voor hem aantrekkelijke auto ziet. Een lege boodschappentas in uw auto kan al genoeg zijn om hem te doen besluiten een ruit in te tikken. Voorkom dat dit u overkomt. Want met een paar eenvoudige maatregelen kunt u er voor zorgen dat er niet in uw auto wordt ingebroken.

Doe uw auto altijd op slot.

Controleer of de auto echt op slot is.

Laat het dashboardkastje open.

Laat zien dat er niets van waarde te halen is.

Verwijder de afdruk van uw navigatiesysteem op uw voorruit.

Stop de aansteker terug in de houder nadat u deze heeft gebruikt voor uw smartphone of navigatiesysteem.

Laat u toch apparaten in de auto liggen? Schakel ze dan helemaal uit. Dieven kunnen laptops, tablets en telefoons aan de hand van het Bluetooth-signaal detecteren.

Parkeer in een afgesloten garage. Kan dat niet, kies dan een goed verlichte plaats, in het zicht van omliggende huizen.

Melden helpt!

Ziet u iets verdachts? Bijvoorbeeld iemand die niet in uw buurt thuishoort en veel belangstelling heeft voor de geparkeerde auto’s. Twijfel niet. Bel 112. Ben u toch het slachtoffer geworden van een autoinbraak? Doe dan aangifte. Bel voor een afspraak met 0900-8844.