pol

Hebt u zich gerealiseerd, dat de kans om het slachtoffer te worden van een oplichter met vals geld de komende tijd alleen maar groter wordt?

Oplichters proberen om met hun valse bankbiljetten iets kleins te kopen. Op die manier raken zij van hun valse geld af, terwijl ze er zoveel mogelijk echt geld voor terug krijgen. Vaak zijn het winkels die de dupe worden, maar winkeliers zijn ook degenen die vals geld vaak wel weten te herkennen en er scherp op controleren. Daarom proberen criminelen het ook tijdens evenementen, festivals of in het uitgaansleven. Daar is het druk, transacties gaan snel en er is voldoende ruimte voor een oplichter om weg te komen als hij wordt ontdekt. En denk maar niet, dat een oplichter rekening houdt met het slachtoffer. De uitbater van een eettentje wordt net zo makkelijk slachtoffer als een van uw kinderen, die tijdens Koningsdag oud speelgoed verkoopt bij de vrijmarkt.

Let dus goed op, als u afrekent met contant geld. Want vals geld is te herkennen. Om te beginnen gaat het in de meeste gevallen om briefjes van vijftig euro, hoewel andere biljetten natuurlijk ook voor komen. Bankbiljetten worden gedrukt op speciaal papier. De inkt ligt er dik op, zodat je dat kunt voelen (een kopie is vaak glad). Verder is een watermerk aanwezig, dat je goed moet kunnen zien als je het biljet tegen het licht houdt. Ook heeft een biljet een hologram. Als je biljet beweegt, dan beweegt het hologram ook. Mocht u toch een vals bankbiljet hebben gekregen, geeft het dan niet opnieuw uit. U zadelt een ander met het probleem op en bovendien is het strafbaar. Beter kunt u aangifte doen bij de politie, want mogelijk kan de dader gepakt worden en kunt u de oplichter aansprakelijk stellen voor de schade. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844. Hebt u de oplichter nog in beeld, bel dan meteen 112.