IMG 1915-BorderMaker

Ook dit jaar treden Openbaar Ministerie en politie hard op tegen kopers en gebruikers van illegaal vuurwerk.

Help gevaarlijke situaties met (illegaal) vuurwerk te voorkomen door dit te melden bij de politie. Illegaal vuurwerk is een van de oorzaken van ernstige brandschade en vele ongelukken. Bijvoorbeeld, het vervoer op de weg kan zonder te voldoen aan de veiligheidseisen leiden tot ontploffingsgevaar. Maar ook brengt de opslag in woningen, garageboxen en loodsen grote veiligheidsrisico’s met zich mee. Het afsteken van illegaal vuurwerk is helemaal levensgevaarlijk, want het wordt niet getest. Zo kan de harde knal leiden tot blijvende gehoorschade. De kracht van de explosie is bovendien vaak zo groot dat dit omstanders ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Wat doet de politie?

De politie controleert op de naleving van de regels. Zij houdt regelmatig gerichte preventieve acties, bijvoorbeeld door kluisjes te controleren op middelbare scholen. Ook worden tips en meldingen van verdachte situaties onderzocht. Waar nodig wordt er direct actie ondernomen. Verder worden social mediakanalen als Twitter, Facebook en YouTube nauwlettend in de gaten gehouden. Vaak laten vuurwerkbezitters hier hun verzameling zien.

Melden helpt!

Help om gevaarlijke situaties met vuurwerk te voorkomen. Telt elke seconde? Neem dan bij een verdachte situatie contact op via het alarmnummer 112. Bij niet-spoedeisende meldingen of tips kunt u bellen met het algemene nummer 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.