pol

De politie is er veel aan gelegen om geweld in de privésfeer terug te dringen.

Door in te grijpen kan een vaak jarenlange gewelddadige relatie worden beëindigd. Daders worden verantwoordelijk gesteld voor hun daden, het slachtoffer krijgt steun en misschien nog het belangrijkste: kinderen leren dat geweld niet gewoon is. Het is belangrijk dat slachtoffers van huiselijk geweld aangifte of melding doen en dat zij steun krijgen van hun directe omgeving. De politie en het OM geven prioriteit aan de aanpak van huiselijk geweld. Wanneer er geen aangifte is gedaan, wordt er zoveel mogelijk bewijs verzameld om de zaak ambtshalve te vervolgen. Dat betekent een vervolging zonder dat het slachtoffer aangifte heeft gedaan.

Elke 10 minuten

Elke maand sterft er in Nederland een kind of volwassene aan de gevolgen van huiselijk geweld. Gemiddeld elke 10 minuten rukt de politie ergens in Nederland uit voor een melding van huiselijk geweld. De politie registreert jaarlijks 65.000 incidenten van huiselijk geweld dit is naar schatting 12% van de omvang van huiselijk geweld. In werkelijkheid ligt het aantal gevallen van huiselijk geweld dus veel hoger.

Vragen en informatie

Voor vragen of hulp: bel met Veilig Thuis, 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar). U blijft anoniem als u dit wenst. Voelt u zich niet meer veilig in uw eigen woning? Dan kunt u terecht bij een opvangcentrum. Voor adressen belt u met de stichting Veilig Thuis. Hebt u kinderen? Zij kunnen ook in het opvangcentrum terecht. Hebt u informatie over huiselijk geweld in uw omgeving? Doe daar in elk geval iets mee en meld het bij de politie.