pol

Op maandag 8 december opende burgemeester Nawijn het eerste 3D-aangifteloket in de gemeente Hollands Kroon.

Dit aangifteloket bevindt zich aan de buitenzijde van het gemeentehuis in Anna Paulowna. Hij opende met een aangifte van zijn gestolen auto.

Inwoners kunnen via het 3D-aangifteloket 7 dagen in de week van 9:00 uur tot 22:00 uur aangifte doen. Hiervoor kunnen zij via 0900-8844 een afspraak maken. Burgemeester Nawijn is blij met deze voorziening. "Ik vind het belangrijk dat de politie dichtbij onze inwoners is en blijft. Ik zie dit aangifteloket als een aanvulling op de bestaande aangiftemogelijkheden, zoals aangifte doen bij de wijkagent, digitaal aangifte doen en aangifte op de locatie waar de schade is."

Ruime openingstijden

Bij het gemeentehuis van Hollands Kroon is het mogelijk om buiten de reguliere openingstijden van het gemeentehuis aangifte te doen. Dit komt doordat het 3D-aangifteloket een eigen ingang aan de buitenzijde van het pand heeft, met een intercomfunctie, en niet afhankelijk is van de openingstijden van het gemeentehuis.

Ervaring

Uit de ervaringen van loketten in Wognum en Monnickendam is gebleken dat inwoners zeer enthousiast zijn over deze manier van aangifte doen. Het is in het begin even wennen om tegen een beeldscherm te praten, maar dat gevoel verdwijnt op het moment dat de inwoner de deur opent en welkom wordt geheten door de agent via het levensechte beeldscherm.

Proef

Dit loket is, net als in Wognum en Monnickendam, onderdeel van een landelijke proef waarbij de politie in Noord-Holland ervaringen opdoet met een 3D-aangifteloket. Half 2015 worden de ervaringen aangeboden aan de landelijke korpsleiding, waarna een besluit wordt genomen over deze nieuwe manier van aangifte doen.