pol

Net geslaagd voor je rijbewijs. Trots een afbeelding van je rijbewijs op instagram en facebook om al je vrienden inje succes mee te laten delen.

De lol is maar van korte duur als enige tijd later boze mensen contact opnemen met de vraag waar hun kaartjes voor evenementen blijven. Een duidelijk geval van identiteitsfraude.

Dit overkwam een 21-jarige man nadat de foto van zijn rijbewijs werd gebruikt door een oplichter. Uit het onderzoek is gebleken dat er een Facebookprofiel was aangemaakt op de naam van het slachtoffer. Voor het facebookprofiel werden de gegeven van het rijbewijs gebruikt. Op deze manier ontstond een vals profiel, met juiste gegevens.

De oplichter verkocht via facebook kaartjes voor verschillende concerten en evenementen. Hij/zij inde wel het geld dan naar hem/haar werd overgemaakt, maar verstuurde natuurlijk geen kaartjes. Helaas staat deze zaak niet op zichzelf. Het gebeurt regelmatig dat de identiteit van iemand wordt gestolen om fraude te kunnen plegen.

Identiteitsfraude komt in vele vormen voor. Niet alleen via gegevens op internet, maar bijvoorbeeld ook als u ergens een kopie van uw rijbewijs achterlaat. In dit geval had fraude voorkomen kunnen worden door de persoonsgegevens onleesbaar te maken of slechts een deel van het rijbewijs te tonen. Informatie hierover is te vinden op de website van de Rijksoverheid