pol

Leegstaande bedrijfspanden zijn in trek bij de henneptelers.

Vaak worden deze panden onder valse voorwendselen gehuurd en blijft de ondernemer met de gevolgen zitten. Maar wat zijn nu precies de risico's en consequenties die aan hennepteelt en contacten met criminelen vast zitten?

De gevaren van illegale hennepteelt

Er zijn grote risico's van brandgevaar, legionellabesmetting of vergiftiging door chemicaliën. Het gevaar van brand is het grootst. Veel hennepkwekerijen worden pas ontdekt nadat er brand is uitgebroken. Ook blijkt na een ontmanteling nagenoeg altijd dat er enorme schade is aangericht aan het bedrijfspand. Maar ook de risico’s van legionellabesmetting of vergiftiging door chemicaliën zijn groot. Een hennepplantage is een warme en vochtige ruimte waar met verschillende schadelijke stoffen wordt gewerkt. Een groot risico voor ondernemers, is om in aanraking te komen met de georganiseerde criminaliteit die achter de hennepteelt schuil gaat. Het gaat hier om zware criminaliteit waarbij bedreigingen, intimidatie en liquidaties bij de normale gang van zaken horen. Ondernemer zijn, ook in hun privésituatie, extra kwetsbaar voor chantage of bedreigingen. Daar maken deze criminelen gebruik van. De betrouwbare naam van een onderneming is snel aangetast met alle gevolgen van dien. Voor wie eenmaal met deze criminelen in zee gaat is er vaak geen weg meer terug. Bedrijven die financiële problemen hebben, zijn bijzonder aantrekkelijk voor deze criminelen. Er worden gouden bergen beloofd. Natuurlijk is het verleidelijk om een pand te verhuren aan mensen die hier redelijke vergoedingen voor neertellen. ‘Maar weet wel aan wie u verhuurt en waarvoor!

Juridische consequenties

Als de hennepkwekerij opgerold wordt dan zijn de huurders meestal met de noorderzon vertrokken en vaak niet meer te achterhalen. Als er al mensen aangehouden worden in de kwekerij dan zullen zij de identiteit van de grote jongens op de achtergrond niet prijsgeven. Vaak blijkt dat deze mensen bang zijn en bedreigd worden. De verhuurder moet aantonen niet aansprakelijk te zijn en niets te weten van de illegale activiteiten in het pand. Kunt u dat niet of niet in voldoende mate dan kunnen de strafrechtelijke consequenties voor u zijn. Dat kan uitlopen op aanzienlijke boetes van tienduizenden euro's, een vordering op het wederrechtelijk verkregen voordeel en een strafblad. Maar er is nog meer. Bij manipulatie van de elektriciteitsmeter wordt deze verwijderd door de energieleverancier en volgt een naheffing met boete. Pas na betaling volgt een nieuwe aansluiting. Ten slotte kan de gemeente ook nog het pand bestuursrechtelijk sluiten voor bepaalde tijd. Kortom, een hoop ellende en kosten voor de ondernemer.