Country en Bluegrass

Vanaf 7 november kunt u elke dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur luisteren naar een nieuw programma: Noordkop Country Bluegrass.

Het eerste uur wordt gevuld met traditionele Country, het tweede uur met Bluegrass. Samensteller en presentator is Hans van der Veen.

De belangstelling voor Country muziek is momenteel waarschijnlijk groter dan die ooit is geweest. Vanaf het eerste moment dat er hitparades werden gepubliceerd, wisten Country-artiesten daarin door te dringen, maar in het algemeen werd deze muziek toch gezien als een stiefkindje van de pop- en rockmuziek. Met het vorderen van de tijd kwamen er steeds meer mensen die het toch wel lekkere muziek vonden en die vaststelden dat Country vele gezichten heeft.

Country is ontstaan op het Amerikaanse platteland en heeft daardoor wortels in vele culturen. Tegelijkertijd is de ene Country de andere niet en mogen ook Old Time en Folk tot de Country worden gerekend. In het programma zullen ook zij regelmatig aan de orde komen, soms in het eerste, soms in het tweede uur, net waar het het beste past.

Bluegrass bestaat eigenlijk pas sinds 16 september 1946, toen ene Earl Scruggs zijn vijfsnarige banjo met een nieuwe drie-vinger-stijl ging bespelen. Earl speelde in de band van Bill Monroe, die de naam Blue Grass Boys droeg, en zo was er ook snel een naam gevonden. Andere kenmerken zijn de close harmony zang en de gebruikte instrumenten: banjo, mandoline, gitaar en contrabas, meestal viool (die hier “fiddle” heet) en dikwijls een resonatorgitaar, oftewel dobro.

Dat wil niet zeggen dat ervan wordt afgeweken: een heel enkele keer wordt een drummer of pianist ingezet, maar die blijven dan bescheiden op de achtergrond. En zoals bij elke muzieksoort zijn er ook hier randverschijnselen. Folk kan soms verdraaid dicht bij Bluegrass liggen, maar Bluegrassbands willen ook nog wel eens een uitstapje naar de Country maken.

Hans van der Veen maakte kennis met Country en Bluegrass toen hij in de jaren ’60 ging luisteren naar de uitzendingen van de A.F.N., de zender voor de Amerikaanse militairen die in Europa waren gelegerd. Hij schreef reviews van pas verschenen CD’s voor het tijdschrift Strictly Country, tot dit werd opgeheven.

Wie vooraf wil zien wat er gedraaid wordt, kan zich inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor de playlisten, die in het weekend vóór de uitzending verschijnen.