muzieknoten1

Opera Straal

Zaterdagavond heb ik met grote verwachtingen koers gezet naar Tuitjenhorn, waar in de Harenkarspelhal de première van de Opera Straal onder de algehele leiding van dirigent Ton van de Kieft zal plaatsvinden. De prachtig ingerichte theaterzaal is tot de laatste plaats bezet en om precies acht uur gaat de voorstelling van start. Harmonie DSV Warmenhuizen (met dank aan Femke, Dineke en Jan Cees) zet de muziek in, en gaat bijna non-stop achter elkaar door met muziek maken. Geweldig hoe mooi alles klinkt. Opera is een verhaal vertellen, een toneelstuk opvoeren met grotendeels gezongen passages. Opvallend is hierbij dat hier erg veel kinderen meespelen, zowel in een kinderkoor alsook in de vorm van danseressen. Bovendien zijn de hoofdrolspelers Déjan Tromp en Sterre van Boxtel buitengewoon begaafde kinderen, die heel goed kunnen zingen en toneelspelen. Opvallend vind ik het dat alle kinderen zo volledig opgaan in hun rol en heel enthousiast zijn. De vraag is altijd weer op welke wijze de jeugd gestimuleerd kan worden om met muziek op welke wijze dan ook aan de slag te gaan en hun interesse hiervoor te behouden.

Het maken van muziek en het beleven van muziek zorgt voor een positieve activiteit in de hersenen, en zorgt tevens voor het aanleggen van nieuwe hersenbanen. Door het bezig zijn met muziek kun je ook andere taken beter aan en leer je creatief omgaan met nieuwe situaties. Naar mijn idee kan het samenwerken aan een project als dit tussen scholen en muziekverenigingen heel vruchtbaar zijn. Voor geïnteresseerde orkesten en scholen is het mogelijk om Opera Straal in huis te halen door middel van een aantal leerlijnen in pakketvorm. Inlichtingen bij Harmonie DSV in Warmenhuizen.

Ot en Sien festival

Als voorproefje voor ons concert kunt u alvast genieten van de fanfare-uitvoering van Gabriëlla’s Song in de versie zoals Fanfareorkest CMV Juliana uit Aduard die speelde tijdens het winterconcert op 8 december 2012.. Dit is hier te beluisteren Misschien is het een optie om de schitterende Zweedse film As It Is in Heaven uit 2004, waarvan deze song een onderdeel is, eens te gaan zien in de bioscoop of op DVD. Uit een recensie: Het fraaie spel van de acteurs, maar vooral de menselijkheid van hun personages is wat de film van begin tot eind boeiend maakt. 'As It Is in Heaven' heeft veel mooie en tedere momenten. Soms wordt het ook even wat te veel en neigt het naar de sentimentele kant. Helemaal hemels is het dus niet, maar zeker wel fijn om naar te kijken. (Kita van Slooten)

Agenda:

29 april Oud papier actie

21 mei Ot en Sien festival in Twisk