Schagen Christoforuskerk 2

Dit najaar zullen de orgelconcerten in de Schager St. Christoforuskerk geheel in het teken staan van de Duitse componist Max Reger (1873-1916).

Max Reger, die stilistisch kan worden beschouwd als de voortzetter van Johannes Brahms en Josef Rheinberger, ontleende de grootste inspiratie echter aan Johann Sebastiaan Bach die hij beschouwde als ’Anfang und Ende aller Musik’. In een drietal concerten worden enkele van Regers grootste orgelwerken ten gehore gebracht. Naast een drietal koraalfantasieën klinken onder andere de Fantasia und Fuge über den Namen BACH op. 46 en de ‘Inferno’ Fantasia und Fuge op. 57.

De organist van de St. Christoforuskerk, Tjeerd van der Ploeg, zal deze werken uitvoeren. Naast het geven van deze concerten zal hij een masterclass verzorgen rond deze componist en tijdgenoten zoals Rheinberger of Karg-Elert.

De Masterclass wordt georganiseerd door de Stichting Orgelnetwerk Noord-Holland (www.orgelnet.nl) en is toegankelijk voor actieve deelnemers en toehoorders. De concerten vinden plaats op de zondagen 2 oktober, 6 en 20 november (steeds om 15.30 uur en vrije toegang). De Masterclass wordt gegeven op zaterdag 8 oktober. Het romantische Nicholson-orgel is zeer geschikt voor deze muziek.

Voor informatie over de programma’s en opgave voor de Masterclass: www.nicholsonschagen.nl

Foto: Collectie P. Bron