provincie noord holland 640x480

Weten of er al gestrooid is, waar de strooiers nu aan het werk zijn en of er op een van de Noord-Hollandse provinciale wegen nog winterse neerslag ligt is vanaf vandaag te vinden op strooit.nu.

Deze website geeft actuele gladheidsinformatie over de provinciale wegen in Noord-Holland. Weggebruikers kunnen bovendien via de website zelf gladheid melden.

De provincie Noord-Holland verzamelt de noodzakelijke gegevens voor actuele gladheidsinformatie al langer. Dat gebeurt op 31 stations verspreid over de hele provincie. Daar meten de sensoren van het gladheidmeldsysteem onder meer de temperatuur, vochtigheid van lucht en wegdek en eventuele neerslag. Ook gegevens van de strooiwagens worden verzameld: hoeveel zout of pekel er aan boord is, hoeveel er wordt gestrooid, in welk tempo de strooier rijdt en hoeveel kilometer er waar is gereden. De website is vergelijkbaar met buienradar.nl.

Weggebruikers kunnen ook zelf gladheid melden

Gedeputeerde Elisabeth Post is blij met strooit.nu: "Wij doen er alles aan om de wegen ook in de winter zo veilig mogelijk te houden. Niet alleen voor onze inwoners, maar voor alle weggebruikers. Deze website maakt het nu ook mogelijk om te zien waar en hoe wij dat doen. Op strooit.nu kunnen mensen ook zelf aangeven waar het glad is. Dat lijken mij waardevolle toevoegingen." Zoals gebruikelijk stuurt de provincie bij gladheid ook berichten via @ProvincieNH op Twitter.

Platform geschikt voor uitbreiding

De website strooit.nu is een initiatief van de provincie Noord-Holland. De provincie is eigenaar van het platform waarop de gegevens worden verzameld. De verwachting is dat andere overheden op dit initiatief aanhaken. Een website van Rijkswaterstaat voor de rijkswegen is er al langer. Nu is vergelijkbare informatie ook beschikbaar voor de provinciale wegen in Noord-Holland.