holl kr

Een nipte meerderheid van de gemeenteraad is vannacht akkoord gegaan met de komst van een kleinschalig asielzoekerscentrum (AZC) in Hollands Kroon voor de duur van 10 jaar.

Vijftien raadsleden gingen akkoord met het voorstel van het college om de komst van een AZC voor maximaal 300 bewoners mogelijk te maken. Veertien raadsleden stemden tegen. Daarmee is de komst van een asielzoekerscentrum in Hollands Kroon een feit.

Nu de beslissing over de komst van een AZC genomen is, gaat nagedacht worden over een geschikte locatie. Daarbij zijn de volgende criteria vastgesteld:een locatie in één van de vier grote kernen en in de buurt van voorzieningen zoals basisonderwijs, openbaar vervoer en winkels. Het terrein moet een minimale grootte van 2,5 hectare hebben. Aan de inwoners van Hollands Kroon wordt om suggesties gevraagd bij de locatiekeuze.

Het initiatief om in De Oude Beurs in Middenmeer een Aanvullende Opvanglocatie asielzoekers (AVO) te vestigen, kon niet op de steun van de gemeenteraad rekenen. Een nipte meerderheid van 15 raadsleden stemde tegen dit initiatief, dat daarmee van de baan is.

De gemeenteraad steunde unaniem het initiatief van de werkgroep Niedorp/Winkel om zich in te zetten voor de huisvesting en integratie van kleine groepen vergunninghouders. De raad liet zich in lovende bewoordingen uit over dit initiatief.