holl kr

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft op 18 mei 2016 geoordeeld dat hulp bij het huishouden onder de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 valt.

Hollands Kroon heeft de Wmo anders geïnterpreteerd. Dit betekent dat het beleid op punten moet worden aangepast.

Niemand tussen wal en schip

Dit beleid berust op twee pijlers: van iedereen wordt zo veel mogelijk zelfredzaamheid gevraagd en daarbij mag niemand tussen de wal en het schip vallen. Hoewel wij na de uitspraak van de CRvB het beleid gaan aanpassen, blijven deze twee pijlers van kracht. Het sociale vangnet was er al, ook in het huidige beleid, maar krijgt nu op een andere manier vorm. In plaats van ondersteuning via de bijzondere bijstand, laten wij de huishoudelijke hulp categorie 1 weer onder de werking van de Wmo vallen. Een aangepast beleidsvoorstel wordt nog in juni aan de gemeenteraad ter besluitvorming voorgelegd.

Consequenties

Mensen die op basis van het huidige beleid geen hulp bij het huishouden meer ontvangen of die hiervoor een tegemoetkoming vanuit de bijzondere bijstand hebben aangevraagd, krijgen een of telefoontje met uitleg over de manier waarop hun situatie wordt hersteld. Cliënten die we niet kunnen bereiken ontvangen een brief.

Meer informatie

Als u in afwachting van het telefoontje of de brief toch dringende vragen heeft, dan kunt u bellen met het sociaal telefoonteam (STT) via telefoonnummer 0224 – 210 3000 of via de website.