holl kr

De overeenkomst over de overname van de hulp bij het huishouden tussen Hollands Kroon en Buurtzorg gaat niet door.

Buurtzorg heeft laten weten niet bereid te zijn om de zorg aan cliënten voor hulp bij het huishouden te verlenen. Hiermee komen zij hun aanbod niet na. Als reden geeft Buurtzorg aan dat de huidige overeenkomst tot 1 januari 2017 loopt en zij geen kans maakt op gunning bij een nieuwe aanbesteding. De aanbesteding is eind maart voorlopig gegund aan Incluzio.

Grote teleurstelling

Wij zijn zeer teleurgesteld over deze gang van zaken. Hollands Kroon is altijd open en transparant geweest over de openbare aanbesteding van de zorg. Buurtzorg heeft de gemeente, cliënten en medewerkers hiermee in een lastige positie gebracht. Op dit moment verzorgt TSN thuiszorg de hulp bij het huishouden, maar die organisatie sluit per 25 april 2016 haar deuren wegens faillissement. Daarom moet op zeer korte termijn een oplossing gevonden worden.

Zorgcontinuïteit voor cliënten allerbelangrijkste

Er is overwogen om een kort geding aan te spannen om Buurtzorg zo te houden aan de gemaakte afspraken. Maar deze uitspraak is op zijn vroegst vrijdag 15 april 2016. Dit is voor de gemeente een te groot risico met betrekking tot de zorgcontinuïteit. Wij zien ons dan ook genoodzaakt om te zoeken naar een alternatief. Wethouder Mary van Gent: ''Het belang van onze cliënten en daarmee de zorgcontinuïteit staat voorop. Wij doen er alles aan om de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers te waarborgen, maar garanties kunnen wij hierin helaas niet bieden. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en organiseren voor eind april een alternatief.'' Daarnaast beraadt Hollands Kroon zich op stappen om de schade te verhalen op Buurtzorg.

Voorgaand proces

Op 8 februari 2016 heeft Buurtzorg aan Hollands Kroon een aanbod gedaan voor de overname van de hulp bij het huishouden van zorgaanbieder TSN. Dit aanbod is gebaseerd op de overname van het HH2 cliëntenbestand (110) en de medewerkers (40) van TSN. Op 24 februari hebben wij dit aanbod geaccepteerd. Met dit aanbod garandeerde Buurtzorg de zorgcontinuïteit en de overname van het personeel onder de huidige arbeidscontractvoorwaarden bij TSN. Op 23 maart hebben wij na herhaaldelijk aandringen van onze kant overleg gevoerd met Buurtzorg over de overname van de zorg. In dit gesprek hebben wij Buurtzorg direct geïnformeerd over de voorlopige gunning (22 maart 2016) van de zorg aan Incluzio, waarbij is aangegeven dat Incluzio per 1 januari 2017 de hulp bij het huishouden overneemt. Op 24 en 30 maart heeft Buurtzorg van ons bericht gekregen dat wij hen houden aan hun aanbod. Op 5 april hebben zij ons laten weten dat zij weigeren hun afspraken met Hollands Kroon na te komen.