Deelnemer MEE op weg Naomi en wethouder Frits Westerkamp Hollands Kroon Custom

Wethouder Frits Westerkamp is trots!

De gemeente Hollands Kroon is vorig jaar gestart met het project MEE op weg. MEE op weg biedt leerlingen de mogelijkheid om zelfstandig te leren reizen in plaats van gebruik te maken van taxivervoer. Inmiddels doen elf kinderen uit Hollands Kroon mee aan het project of hebben het leertraject al doorlopen.

Twee kinderen hebben deze maand een MEE op weg-traject succesvol afgerond. Wethouder Frits Westerkamp heeft de eerste certificaten uitgereikt aan deze leerlingen. Na een aantal weken met een reismaatje geoefend te hebben, kunnen ze nu zelf met de fiets of het openbaar vervoer naar school reizen. Een fantastische prestatie voor kinderen die door hun beperking afhankelijk waren van aangepast vervoer.

Naomi (13 jaar) is een van de twee deelnemers die het MEE op weg-certificaat overhandigd kreeg. Haar reismaatje Thomas Kunst vertelde tijdens de uitreiking dat het niet altijd makkelijk was om de reis te oefenen: “Met veel praktische tips, herhaling en hulpmiddelen hebben we de reis tussen huis en school zowel per fiets als per openbaar vervoer meerdere keren geoefend. Net zo lang totdat we zeker wisten dat Naomi het voortaan helemaal alleen kan”. Naomi is ondertussen wel wat gewend tijdens de reis van haar huis in Breezand naar het Linie College in Den Helder: “Het waaide af en toe zo ontzettend hard, dat we moesten lopen met de fiets.”

Wethouder Westerkamp is trots op de deelnemers: ”Als gemeente vinden we dit project ontzettend waardevol omdat het leerlingen de kans biedt om te ervaren of ze zelfstandig kunnen reizen. Je ziet dat het iets doet met hun zelfvertrouwen; ze voelen zich trots.” Voor ouders of verzorgers was het ook best spannend of het allemaal zou lukken. Het is fantastisch om nu te zien dat de kinderen niet meer afhankelijk zijn van het taxibusje.

Over MEE op weg

Veel mensen met een beperking reizen al van jongs af aan met het speciaal vervoer naar school, sport of vrienden. Dat is niet altijd nodig. Het project MEE op weg biedt mensen met een beperking de kans om met de hulp van een maatje zo zelfstandig mogelijk te leren reizen. Zelfstandig reizen biedt vrijheid, maakt spontane acties mogelijk en geeft mensen meer regie over hun leven. Samen met het maatje oefenen de deelnemers een bepaald traject, ze gaan samen het ‘avontuur’ aan. MEE op weg is er voor inwoners uit Hollands Kroon, Schagen, Den Helder en Alkmaar. Aanmelden als deelnemer of als vrijwilliger/maatje? Kijk voor meer informatie op www.meenwh.nl/meeopweg.

Foto: Ingezonden