holl kr

Na een overgangsperiode van 2 jaar waarin veel is gecontroleerd op logiesaccommodaties voor tijdelijke werknemers, gaat de gemeente Hollands Kroon nu ook meer actief handhaven op vergunningen.

Om werkgevers meer helderheid te geven rondom de mogelijkheden, eisen en vergunningen, is een speciale brochure ontwikkeld.

Bij de uitgevoerde controles zijn er natuurlijk mooie, nette en bovenal vergunde logiesaccommodaties aangetroffen. Maar er zijn ook de nodige niet vergunde situaties aangetroffen. Dit geeft ons juist reden om door te gaan met de controles, want ze blijken nodig. Ook is inmiddels gebleken dat er echt handhavend moet worden opgetreden. Dit is nodig bij het ontbreken van de benodigde omgevingsvergunningen of in gevallen van strijd met verleende vergunningen.

Handhavend optreden

Zoals eerder genoemd, worden er bij onze controles nog met regelmaat situaties aangetroffen, waarbij de vergunningen niet op orde zijn. Bij onveilige situaties grijpen wij direct in. Dat komt gelukkig niet vaak voor. In de meeste gevallen wijzen wij op de (on)mogelijkheden en vragen wij de betrokken ondernemer de benodigde omgevingsvergunning aan te vragen.

Waar controles, het verstrekken van informatie en het verzoek de benodigde vergunningen aan te vragen niet leiden tot gewenste situaties en benodigde vergunningen, wordt handhavend opgetreden. De meest voor de hand liggende maatregel die wij kunnen treffen om ervoor te zorgen dat de overtreder zich aan de wet- en regelgeving houdt, is het opleggen van een last onder dwangsom.

Omgevingsvergunning

Voor alle voorkomende gevallen waar logies wordt geboden aan tijdelijke werknemers is een omgevingsgvergunning nodig. Het gaat om de vergunningsplichtige activiteiten bouwen, planologisch strijdig gebruik en eventueel brandveilig gebruik. Wij streven ernaar om voor alle tijdelijke werknemers die logies verkrijgen binnen onze gemeente een goede en veilige logeerplek te waarborgen. Hiervoor gelden richtlijnen en veiligheidseisen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor de omgeving. Hierin bestaat ook eenvoudigweg een wettelijke vergunningsplicht, die is opgenomen is in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Infomatiebrochure

Omdat het merendeel van de tijdelijke werknemers werkzaam is in de agrarische sector en deze bedrijven er vaak voor kiezen om zelf te zorgen voor logiesplekken, hebben wij een brochure ontwikkeld die in gaat op de (on)mogelijkheden rondom dit onderwerp.

Het eerste exemplaar van de brochure wordt aanstaande vrijdag 4 maart aangeboden aan de voorzitter van LTO Noord afdeling Hollands Kroon, Wim Mostert. Hij krijgt de eerste brochure uit handen van wethouder Theo Meskers op de Lentetuin in Breezand.