provincie noord holland 640x480

De provincie Noord-Holland richt de komende jaren de provinciale weg (N241) tussen Schagen en Verlaat opnieuw in.

Voor de verbreding van de weg moesten een woonhuis en twee boerderijen wijken. De herinrichting van de weg maakt archeologisch onderzoek mogelijk. In opdracht van de provincie heeft Hollandia archeologen onderzoek gedaan op een tweetal archeologisch waardevolle plaatsen langs de weg. Bij de opgraving bij het dorp Zijdewind zijn resten van verschillende boerderijen gevonden tot 500 jaar terug in de tijd.

Waar de provinciale weg N241 door Zijdewind gaat is langs de weg een duidelijke verhoging in het landschap te zien. Gelegen aan de oever van de, in 1632 drooggelegde, Witsmeer of Schagerwaard heeft deze woonheuvel of terp van oudsher de naam 'Niekeland’.

Bij de opgraving is een deel van deze Middeleeuwse terp, waar de nieuwe N241 straks langs loopt, aangesneden. Op dit gedeelte stond de stolpboerderij van de familie Wit. Er zijn resten gevonden van verschillende boerderijen die op deze woonheuvel hebben gestaan, uit de 15e tot aan de 21eeeuw. Door eerdere bodemvondsten en het geschrevene in de archieven weten we dat hier al bewoning was in de late Middeleeuwen maar de archeologie van deze plek gaat al terug tot de periode van Karel de Grote, omstreeks 800 na Chr. Het onderzoek geeft hiervan een waardevolle bevestiging.