provincie noord holland 640x480

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland stemmen in met het verlenen van een omgevingsvergunning voor de bouw van een transformatorstation in ’t Veld, gemeente Hollands Kroon.

De provincie is van mening dat het plan voldoet aan de eisen van nut en noodzaak en ruimtelijke kwaliteit. Daarmee is voldaan aan de mogelijkheden om af te wijken van het bestaande verstedelijkingsverbod.

Lokatie

Het plan voorziet in de bouw van een trafostation op een locatie die na zorgvuldig onderzoek is gekozen. Er zijn eerst vier grote zoekgebieden geselecteerd en beoordeeld aan de hand van een aantal ruimtelijke landschappelijke en technische criteria. Vervolgens is binnen het meest geschikte zoekgebied gezocht naar de beste locaties.

Nut en noodzaak

In de Kop van Noord-Holland is het noodzakelijk om, de capaciteit van het stroomnet en de capaciteit van verdeelstations te vergroten. TenneT en Liander willen daarom twee nieuwe trafostations realiseren: één in het noordwesten, bij Schagen en één in het noordoosten, in de Wieringermeer. Nu aan de orde is de trafo in het noordwesten. De gekozen locatie is gunstig gelegen onder de 150 kv hoogspanningslijn Oterleek – Anna Paulowna.

Ruimtelijke kwaliteit

Voor bouwen buiten bestaand bebouwd gebied heeft de provincie regels vastgelegd in de Provinciale Structuurvisie. Naast het aantonen van nut en noodzaak dienen plannen te getuigen van een goede ruimtelijke inpassing. De gekozen locatie ligt in een grootschalig agrarisch gebied. Er zijn geen belemmeringen vanuit EHS, weidevogelgebied, aardkundige waarden, archeologie en dergelijke. De inpassing door middel van aarden wallen en groenstructuur achten GS verdedigbaar en passend bij de ruimtelijke situatie in de omgeving.