GHK-logo-2 640x480

Jaarlijks stelt het college binnen de kaders een grondprijzenbrief op over de hoogte van de grondprijzen voor de verschillende functies.

Voor het bepalen van de grondprijs hanteert de gemeente een functioneel en marktconform grondprijsniveau. De grondprijs is afhankelijk van de functie waarvoor een bepaald stuk grond door de afnemer wordt aangekocht. Deze functies worden in de grondprijzenbrief uitgelegd.

Uitgangspunt

Het uitgangspunt is verder dat de grondprijs marktconform wordt bepaald, zodat de gemeente een reƫle marktprijs ontvangt. Dit voorkomt dat de afnemer van de grond indirect via de grondprijs wordt gesubsidieerd. Afhankelijk van de functie hanteert de gemeente Hollands Kroon een bepaalde grondprijsmethodiek.

Grondprijsonderhandelingen

Door middel van een jaarlijks vast te stellen grondprijzenbrief informeert het college de raad en externe partijen steeds op transparante wijze over de relevante marktontwikkelingen en het vigerende grondprijsbeleid. De grondprijzenbrief geeft het kader aan waarbinnen grondprijsonderhandelingen plaatsvinden. Niet altijd zal de grondprijzenbrief als kader kunnen dienen voor de grondprijs. Voor specifieke gevallen kan het noodzakelijk zijn dat er maatwerk wordt verricht, waarbij er wordt afgeweken van de vastgestelde prijzen. Dit kan het geval zijn, wanneer een ontwikkeling niet gerealiseerd kan worden binnen de gestelde kaders, maar wel een meerwaarde oplevert voor de gemeente. Voorwaarde is dat het college hierover een besluit neemt. In dat geval zal het college hierover tussentijds en achteraf verantwoording afleggen aan de raad.