GHK-logo-2 640x480

Het college van burgemeester en wethouders van Hollands Kroon besloot op 17 december dat het transformatorstation, dat in de gemeente moet worden gebouwd, nabij buurtschap De Weel in ’t Veld, ook wel bekend als ‘locatie 4’, moet komen.

Liander en TenneT dienden ruim twee jaar geleden een aanvraag in voor bouw op deze locatie. De ontwerp omgevingsvergunning voor de bouw van het transformatorstation ligt tussen 7 januari en 17 februari ter inzage.

Zienswijzen en inspraak

Iedereen die dat wil kan zes weken lang een zienswijze over de inhoud van de ontwerpvergunning indienen. In die periode worden geen informatieavonden of inspreekmogelijkheden georganiseerd. De plannen wijzigen namelijk slechts op een paar punten (zie hieronder) en alle bij locatie 4 betrokken partijen zijn al tussen september 2011 en juni 2013 intensief geïnformeerd en gehoord. Mochten bepaalde zienswijzen daar aanleiding toe geven, dan gaat het college wel in gesprek met direct belanghebbenden over de landschappelijke inpassing.

Wijzigingen

In september 2011 dienden Liander en TenneT al een aanvraag in voor de bouw van een transformatorstation op dezelfde locatie. De huidige aanvraag verschilt op enkele punten. Op basis van nieuwe prognoses over de benodigde energiecapaciteit de komende tien jaar, is in de nieuwe aanvraag het aantal schakelvelden teruggebracht van 10 naar 7. De smoorspoel is daarmee niet meer nodig en komt te vervallen. Verder is de aansluiting op de parallelweg van de Provincialeweg N241 aangegeven en is de ruimtelijke onderbouwing op onderdelen geactualiseerd. Ook hebben de aanvragers, vanwege het vervallen van de drie stroomvelden en de smoorspoel, nieuw akoestisch onderzoek gedaan. Dat vindt u als bijlage in de ruimtelijke onderbouwing. Daaruit blijkt dat de akoestische situatie, met name vanwege het vervallen van de smoorspoel, voor de dichtstbijzijnde woningen (Provincialeweg 4 en 6) gunstiger is geworden. De geluidsniveaus blijven ruimschoots onder de wettelijke normen. Tot slot is de activiteit ‘slopen’ (voor het verwijderen van de hoogspanningsmast) in de nieuwe aanvraag ingetrokken. Door een wetswijziging hoeft voor deze activiteit geen vergunning meer te worden verleend, maar slechts melding van worden gedaan.