holl kr

Op de gemeenteraadsvergadering van 25 januari dient GroenLinks samen met ChristenUnie, Partij van de Arbeid en Progressief Hollands Kroon een motie Kinderpardon in.

Voor in de gemeenschap gewortelde kinderen die langer dan vijf jaar in ons land zijn, is het van groot belang dat zij hier mogen blijven, want zij zijn al thuis. Het gaat om in Nederland gewortelde kinderen, die geheel buiten hun schuld om naar een onbekend land uitgezet dreigen te worden. Daarom hopen wij ook op de steun van de andere fracties in de raad!

De tekst van de motie:

De raad van de gemeente Hollands Kroon, in vergadering bijeen op 25 januari 2018, constaterende dat het voor in de gemeenschap gewortelde kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven van groot belang is dat zij hier mogen blijven, omdat het thuis van deze kinderen in Nederland ligt; overwegende dat het uitzetten van deze gewortelde kinderen naar landen die voor hen vreemd zijn de lokale gemeenschap kan ontwrichten en de ontwikkeling van deze kinderen geweld aandoet; constaterende dat het meewerkcriterium van het Kinderpardon zo strikt wordt toegepast dat bijna geen enkel geworteld kind nog een Kinderpardon kan krijgen; verzoekt het college bij de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te pleiten voor een oplossing voor deze groep kinderen, bijvoorbeeld door versoepeling van het meewerkcriterium van het Kinderpardon, en gaat over tot de orde van de dag.

Naam en ondertekening indieners:

Jan Eichhorn, GroenLinks

Sylvia Buczynski, Partij van de Arbeid

Dorien Sybenga, Progressief Hollands Kroon

Johan Paul de Groot, ChristenUnie

Toelichting:

Kinderen zijn geworteld als ze minstens vijf jaar als minderjarige in Nederland zijn nadat zij een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Het Kinderpardon wordt zó strikt uitgevoerd dat inmiddels 98% van de aanvragen wordt afgewezen. De meeste van deze kinderen wordt tegengeworpen dat zij en/of hun ouders te weinig hebben meegewerkt aan vertrek, het meewerkcriterium. Hierdoor dreigt momenteel voor ongeveer vierhonderd in Nederland gewortelde kinderen uitzetting naar een land waarvan ze vaak de taal niet eens spreken. Deze motie is een dringend pleidooi aan het nieuwe kabinet om de procedure van het Kinderpardon te versoepelen.