FEN flyer kerk Talentaa

Op zondagmiddag 1 oktober a.s. zal er een manifestatie zijn rond het kerkplein te Nieuwe Niedorp.

De organisatie wordt gedeeld door de stichting Nieuwe Buren Niedorp, de stichting De Roode Een-hoorn en de Fenixkerk. Het minifestival is bedoeld voor ieder die belangstelling heeft voor vluchtelingen werk of er bij/in betrokken is. Kortom een ontmoetingsmiddag voor Oude en Nieuwe Buren. Hoofdgast is de Iraaks-Nederlandse schrijver-dichter, Rodaan al Galidi, auteur van Hoe ik talent voor het leven kreeg. Galidi zal enkele keren via een podium interview wordt bevraagd over zijn jarenlang durende procedure van asielaanvraag en verblijf in AZC’s. Interviewer zal zijn Harry de Jong, voor-malig journalist NHD-SC.

Verder zal er een keur aan andere korte, speelse activiteiten worden georganiseerd, o.a. muziek (uit Syrië, Eritrea en onze eigen regio), workshops, presentaties over landen van herkomst, Cultuurver-schillen, Improvisatietoneel, Syrische dansgroep, multi-culinaire lekkernijen, tafelgesprekken, activi-teiten voor kinderen, infomarkt met stands voor boekhandel Plukker, Wereldwinkel, Vluchtelingen-werk, Gemeente H.Kroon, Taalcafé.

Ook is er een indringende installatie te zien (“Botenexpo”) van Beeldend Kunstenaar Noor Achter uit Eenrum (Gron.). Ieder is van harte Welkom, toegang en inloop vrij.

Zondag 1 oktober Intercultureel Minifestival Oude en Nieuwe Buren

Tijd 14.00 – 17.30 uur

Plaats rond het kerkplein Nieuwe Niedorp (Fenixkerk en Roode Eenhoorn)

Doelgroep Oude en Nieuwe Buren:

Info: www.deroodeeenhoorn.nl of www.fenixkerk.nl

Nog iets over Rodaan al Galidi:

De Irakees-Nederlandse schrijver-dichter Rodaan al Galidi vluchtte eind vorige eeuw vanuit Irak, via verre omzwerving naar Nederland. Hij kreeg na een lange, lange procedure een verblijfstatus. Al Galidi schreef onder meer het boek “Hoe ik talent voor het leven kreeg”, waarin hij op luchtige wijze het langdurige, soms hopeloze verblijf van velen in verschillende AZC’s beschrijft. Met de scherpe, maar ook milde blik van betrokkene én observator, beziet hij de machinerie van de asiel opvang in Nederland, soms hemeltergend en uitzichtloos, dan weer grappig en met groot gevoel voor humor. De IND, de Nederlandse hulpverlening en vrijwilligers worden niet gespaard, maar Al Galidi verhult evenmin dat onder asielzoekers ook ras opportunisten kunnen zitten. Het is aan beide kanten dat het bloed nogal eens onder nagels wordt weg gehaald. Maar ook momenten van begrip en nabijheid ont-breken niet. Onthullend is ook de mededeling op de omslag van het boek, dat Al Galidi kort nadat hij voor zijn Nederlands geschreven boek een Europese Literatuur prijs ontving, zakte voor zijn inburge-ring examen. Dat kan dan toch niet aan zijn beheersing van onze taal hebben gelegen.

Ook van Galidi: de gedichtenbundel Koelkastlicht, verschenen bij Uitgeverij Jurgen Maas: Amsterdam 2016