BKE hdb BorderMaker

Op zondag 11 juni gaat in de potstal van het Rundveemuseum Aat Grootes in Aartswoud een nieuwe zomerexpositie van start.

Rond half twee zal wethouder Elly Deutekom de tentoonstelling openen. Zij wordt geassisteerd door kaasdragers uit Alkmaar, dus ludiek wordt het zeker! Tot 17 september is de stal op woensdag, zaterdag en zondagmiddag te bekijken als onderdeel van een bezoek aan het Rundveemuseum.

Het onderwerp Boter, kaas en eieren past natuurlijk heel goed bij het museum. De tien bijzondere koeien in het weiland achter de gebouwen leveren geen melk voor deze producten. Zij bewaren hun melk voor de kalveren die ze bij zich hebben lopen. Daarmee doen ze precies waar ze voor zijn: de oorspronkelijke, met uitsterven bedreigde Nederlandse koeien, in stand houden. In de stal is in grote lijnen te zien hoe de boter- en kaasbereiding vanaf rond 1900 tot nu in zijn werk ging en gaat. Om het duidelijk te maken zijn veel mooie objecten geleend van het Zuiderzeemuseum en het Hollands Zuivelarchief. Ook is er aandacht voor kunst. Vooral het ei in de kunst krijgt aandacht. Ook leuk om te vermelden dat er wel 100 verschillende eieren te zien zijn.

De bewoners van de voorgelegen stolp hebben grote houten spellen gemaakt waarmee tijdens een bezoek het aloude Boter, kaas en eieren spel kan worden gespeeld. De kleinere variant is te koop in het winkeltje op het terrein. Er zijn nog meer speelse activiteiten, en de talloze, bijzondere dieren zetten zoals altijd hun beste beentje voor! Weer voldoende te beleven op het terrein van het Rundveemuseum.

Het Rundveemuseum Aat Grootes is elke woensdag- zaterdag en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 16.30 uur en is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl