IMG 3262 BorderMaker

In vorig schrijven van EVCO IV heeft u kunnen lezen dat de legendarische en decennia oude Niedorper Buik Glij Kampioenschappen plaatsvinden op 4 juni aanstaande.

Een discipline waar bewoners uit Niedorp en omstreken al vijf jaar met smart op zitten te wachten. De datum is verbonden aan de eerste dag waarop het Pinksterfeest wordt gevierd. Tien dagen na Hemelvaart en vijftig dagen na Pasen. Hoewel de datum altijd wisselt, is het niet toevallig dat het Niedorper Buik Glij Kampioenschap al sinds jaar en dag om de 5 jaar altijd op eerste Pinksterdag valt. De dag van Pasen wordt bepaald door de stand van de maan.

Zoals eerder vermeld is Pinksteren vijftig dagen na Pasen en betekent dat de maan iedere eerste Pinksterdag op dezelfde plek aan de hemel staat. Dit is een zeer belangrijk detail voor de organisatie. Als organiserend orgaan willen wij de invloeden van buitenaf zoveel mogelijk uitsluiten. Het is algemeen bekend dat de maan aantrekkingskracht op water heeft. Wanneer water hoger in de sloot staat, worden op het parcours hogere snelheden behaald dan wanneer dit niet zo is. De stand van de maan zorgt voor een gelijk waterpeil in alle jaren dat het Niedorper Buik Glij Kampioenschap wordt georganiseerd.

Raadpleeg duimstok of rolmaat en kerf een streep in de beschoeiing. Wij nodigen u voor volgend jaar ook alvast uit om te kijken of het waterpeil precies hetzelfde staat. Doe dit alstublieft aan de waterkant van de speeltuin. Hier is het vaak gezelliger dan aan de zijde van de Dorpsstraat. In een volgend schrijven proberen wij meer uit de doeken te doen over het groepenparcours. We kunnen nu alvast wel onthullen dat deze discipline met recht toehoort aan Oud Hollandse spelletjes.