IMG 0855aa BorderMaker

Op zaterdag 22 april gaat het Rundveemuseum in Aartswoud van start voor het komende seizoen.

Vanaf 13.00 tot 16.30 uur zijn bezoekers van harte welkom. Vanwege het feestelijke karakter en omdat er een grote wandeltocht van start gaat in het dorp is het museum dit weekend gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage is natuurlijk welkom….

De middag begint om 13.15 uur met een demonstratie schapen scheren. Kort daarna zal de opening worden verricht door de voorzitter van het LTO - Noord van Noord-Holland, mevrouw Rona Uitentuis. Om 13.45 worden de grote staldeuren geopend en gaan de koeien de wei in. De weidegang is elk jaar weer een lust voor het oog. De meeste koeien zijn kennelijk zo blij het verse, groene gras te kunnen proeven dat ze met grote sprongen het weiland in rennen. Daarbij gevolgd door hun kalfjes, die braaf achter moeder aanlopen.

Heel mooi om te aanschouwen. Nergens anders zijn zoveel oude runderrassen bij en door elkaar te bekijken! De Witrik, de Blaarkop, Lakenvelder en de Friese Roodbonte zijn samen met de andere rassen uniek in Nederland. Het maakt het nog extra leuk omdat er dit jaar zoveel verschillende kalfjes bij lopen.

Er worden dit weekend geen rondleidingen verzorgd. Wel kunnen alle dieren, ook de erfdieren, worden bekeken. En natuurlijk hangt het museum vol met nadere informatie over de dieren, de melkveehouderij, de historie van het dorp Aartswoud en de stolpboerderij met zijn laatste bewoner Aat Grootes. De middag wordt afgesloten met een tweede demonstratie waarbij de schapen van hun wolletje worden ontdaan. Leuk voor kinderen, maar ook voor hun ouders!

Het Rundveemuseum Aat Grootes is vanaf 22 april elke woensdag- zaterdag en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 16.30 uur en is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl