MG 2579 kopie Custom

De Culturele Stichting Niedorp gaat zondag 18 oktober om 20.00 uur van start met het nieuwe seizoen en organiseert een speciale avond, geïnspireerd door Winkel-600-jaar-stederecht.

De Lucaskerk wordt omgebouwd met een cat-walk; ruim 25 mensen komen kostuums showen vanaf 1400 tot 1900. Dit gebeurt met medewerking van de Commissie Kap en Dek, onderdeel van het Westfries Genootschap. Tevens wordt deze show begeleid met passende klanken door Bert van Baar. Na de pauze zullen Aris Bouwens en Bert van Baar laten horen hoe zij westfriese verhalen en liedjes tot een mooi geheel hebben gesmeed.

De kleding van Kap en Dek die getoond wordt, werd voornamelijk in Holland en West-Friesland gedragen. Met trompetgeschal m.m.w. van Winkels Harmonie begint een prachtige show met veel originele kostuums, veelal door leden vervaardigd en bewaard. Er wordt gestart in 1415, het jaar waarin Winkel stederecht ontving van Jacoba van Beieren en eindigt rond 1900. Globaal dus zes eeuwen kledinggeschiedenis. Van elke eeuw wordt iets getoond. In die eeuwen had je verschillende stijlperiodes. Aan de orde komen o.a. Barok, Empire, Victoriaans en Biedermeier. Het geheel wordt op vakkundige manier toegelicht door de ‘lady-speaker’ van Kap en Dek. In 2009 is Kap en Dek de landelijke onderscheiding de E.Bosch-van de Kolk-prijs voor Streekdrachten te beurt gevallen en ontving daarvoor Koninklijke gelukwensen van de toenmalige koningin Beatrix. De muziek van Bert van Baar op diverse instrumenten zal klinken als uit die stijlperiodes.

Na de pauze treedt Aris Bouwens op. De alom bekende Westfries brengt met veel humor zijn authentieke- en originele verhalen en rijmen. De samenwerking met de muzikant komt tot bloei, als Bert zijn liederen zingt op teksten van Aris. Zij verheugen zich op deze samenwerking. En met hen ons publiek. De CSN heeft zich weer ingezet om met deze eerste concert-voorstelling een goede start te maken voor het nieuwe seizoen.

De kaarten zijn in de voorverkoop bij ‘Bloemhart’ van Ursina in het Winkelhart van Nieuwe Niedorp en bij ‘Muziekhuis’ Jan Piet Beers aan de Gedempte Gracht in Schagen of op 0224 542119. Doen dus, want bij de CSN belééf je het. Meer weten over de activiteiten van de CSN en kaarten met korting? Dat is te vinden op www.culturelestichtingniedorp.nl.

Foto: Ingezonden