155 Gemeentehuis.  1800  640x480

Zoals de titel al doet vermoeden is het in 2015, 600 jaar geleden dat Winkel, maar ook andere kernen stederecht hebben mogen ontvangen.

Nadat de dorpsraad Winkel op dit feit gewezen was zagen wij genoeg reden om een bijeenkomst te organiseren afgelopen december. Het doel van de avond was vooral om te zien of mensen behoefte hebben om hier iets mee te doen in Winkel. Omdat deze avond zeer positief verlopen is hebben wij nogmaals een avond georganiseerd 4 februari jl.

Na deze twee bijeenkomsten hebben we het een en ander mogen vaststellen. Het algemene gevoel is dat we onze zeer rijke historie mogen vieren. We staan er eigenlijk te weinig bij stil. Belangrijk vinden we dat er voor ieder wat wils is aan activiteiten. Verder is het organisatorisch handig om deze activiteiten in 1 weekend te doen. Mochten er veel activiteiten zijn kan dit eventueel een week worden. Hoewel er ook andere kernen 600 jaar geleden stederecht hebben ontvangen richten wij ons op Winkel en Lutjewinkel. Uiteraard houden we wel contact met de andere kernen om te kunnen samenwerken waar dat slim is.

De jaarmarkt staat positief tegenover een combinatie van een feestweekend en de markt. We hebben de datum voor de activiteiten daarom vastgesteld op 5 en 6 juni 2015.

Tot nu toe zijn de volgende activiteiten bedacht;

· Een speciale opvoering van theatergroep Contact met een stuk over het Winkel van 600 jaar geleden (deze bestaan in 2015 overigens 60 jaar)

· Kinderkermis met oud Hollandse spelletjes

· Lezing over het toekennen van de stederechten aan de kern Winkel en omstreken.

· De jaarmarkt van 6 juni met oude ambachten

· Een verkleedpartij voor iedereen in de kledij van 600 jaar geleden met eventueel een prijs voor het mooiste kostuum

· Een speciale activiteit van theatergroep Contact met de basisschool kinderen

· Een tentoonstelling met foto’s van oud Winkel en/of van lokale kunstenaars.

Historisch Niedorp merkte terecht op dat we niet moeten vergeten wat de aanleiding was en niet te ver van het thema moeten afdwalen.

Om het geheel werkbaar te houden en een centraal aanspreekpunt te organiseren is er een “feestcomité” opgericht. Personen die zich al hebben opgegeven; Maartje de Vries, Bianca en Liselotte Beentjes, John en Miranda van Dam, Aletta Isbrucker, Martin van Dijk, Marieke Dwars en Cor van Vliet. Deze tijdelijke commissie werkt vanuit de stichting dorpsraad Winkel zodat er geen aparte stichting hoeft opgericht te worden. De commissie heeft ook als voordeel centraal contact te kunnen onderhouden met de gemeente wanneer nodig. Deze commissie stelt volgende maand wat vastere kaders waaruit we verder willen gaan werken.

Tot slot; mocht u ook zin hebben om mee te denken of mee te doen. Barst u van de goede ideeën? Dat zien wij u graag 1 april aanstaande om 20.15 in Café Beentjes.

Opgeven kan via de webmail van de dorpsraad Winkel.

Vele handen maken licht werk en een geslaagd weekend!

Met vriendelijke groet, Aletta Isbrucker en Martin van Dijk

Foto: Archief P. de Graaf