Daisy Correia fotograaf Sander de Goede 640x480

‘Als Portugezen zingen is dat fado en Nederlanders kunnen dat niet’, heet het.

Onzin! Het bewijs heet Daisy Correia. De half Portugese/half Nederlandse is de rijzende ster van een nieuwe generatie fadozangeressen die alles behalve puristisch de planken betreden. Haar intieme en warme theatershows en jongste cd Fado do Norte zijn niet zomaar lovend ontvangen.

Daisy Correia zong zich al tussen de sterren in de hemel tijdens haar hommages aan de, 26 jaar geleden overleden José Afonso, de vermaarde vrijheidsstem van dictatoriaal Portugal. Zet daar maar eens je eigen handtekening onder!

In haar nieuwe theaterreeks Meu Abraço (mijn omhelzing) neemt ze ons mee in een omhelzing van een veelheid aan stijlen in de fado: jazz, pop, bossanova. En als kind van twee culturen brengt Daisy Correia de fado ook in het Nederlands. Bijzonder aangenaam en verhelderend plant ze haar liedjes in hun context en vertelt ze graag over Portugal, de fado Holandês en Cigana do Norte waarin haar beide achtergronden verwerkt zijn.

De in Alkmaar woonachtige Daisy Correia verovert inmiddels ook de harten in Portugal. Zij treedt er regelmatig op, verschijnt in toonaangevende TV-programma’s en is met haar extraverte karakter een welkome gast in talkshows. Portugese componisten en schrijvers van naam vinden het een eer om met de frisse blondine te werken.

Schagen heeft voor Daisy een warme plek in haar hart. Zij zong 10 jaar geleden voor het eerst in Schagen toen zij in café Het Geveltje aan een talentenjacht meedeed. Ze won toen niet, maar ontmoette daar de liefde van haar leven, de zanger van de uit Waarland afkomstige band “The Selfemployed”. Als zangpedagoge geeft Daisy al 2 jaar zangles in Schagen aan de muziekschool Da Capo. Deze is in hetzelfde pand als het Scagon theater gevestigd waar zij zal laten horen dat de fado ook van heel dichtbij kan komen.

Daisy Correia beleeft de fado en laat deze beleven. Het is niet erg als het publiek door de taal de poëzie niet verstaat, zolang de mensen de emotie maar voelen en hierin slaagt zij als geen andere. Dit zal zij op zondag 16 februari om 15:30 uur in het Scagon Theater laten horen.

Voor meer informatie over Daisy Correia kijk op: www.daisycorreia.com. Kaarten zijn te bestellen bij www.theaterscagon.nl

Foto: Sander de Goede