Stroladen 2017 194 BorderMaker

Het ziet er zo eenvoudig uit. Maar het is spannend, heel spannend.

Het zijn ook vaak niet de jonge honden die winnen, maar de mannen met ervaring. Strategisch inzicht, spierkracht en souplesse, de rust bewaren en luisteren naar elkaar. Terwijl het stro je om de oren vliegt en het publiek je joelend aanmoedigt. Voor het vijfde jaar op rij wordt dit jaar op zondag 19 augustus in Wieringerwerf het Nationaal Kampioenschap Stroladen georganiseerd.

Een inmiddels gevestigde naam in ons gebied met bezoekers en deelnemers uit de hele regio. Niemand van de organisatoren had ooit verwacht dat het NK stro laden zo succesvol zou worden. Een van de organisatoren, Elco Montsma, vertelt: ‘Wij deden als team al een aantal jaren mee aan het NK stro laden toen dat nog in Nagele in de Noordoostpolder georganiseerd werd. Met één, sommige jaren zelfs met twee teams. Echt een geweldig evenement’. Montsma ondernam dan ook gelijk actie toen de organisatoren in Nagele aankondigden ermee te willen stoppen. ‘Het was de bedoeling dat het evenement in de Noordoostpolder zou blijven. Maar toen niemand in die provincie reageerden, heb ik contact opgenomen en gezegd dat wij dat wel wilden proberen’.

Antieke wagens

Montsma en zijn mede-organisatoren hebben de gehele boedel overgenomen van het NK, tot de wisselbokaal en de strolaadwagens aan toe. ‘De houten wagens die we gebruiken zijn echt heel oud. Er is een dissel aan vast gemonteerd, maar de bomen waarmee het paard voor de wagen gespannen kon worden zitten er ook nog aan’. Deze antieke wagens spelen een cruciale rol tijdens het evenement. 120 pakjes stro worden in lange banen uitgestald langs het parcours. De twee wagens worden getrokken door identieke trekkers waarna de teams proberen de strobalen zo snel mogelijk op de wagen te stapelen. ‘Deze wagens zijn niks niet breed. De pakjes passen prima, maar dan moet je wél goed stapelen. En dat valt wel eens niet mee in het heetst van de strijd…’.

Eenmaal alle pakjes opgetast, moeten trekker en wagen nog over een obstakel heengereden worden. Blijven de pakjes liggen of valt er toch en gedeelte naar beneden? Het gejoel is dan ook niet van de lucht wanneer een volgestouwde wagen de eindstreep nadert. ‘ongekend, hoe het publiek elk jaar weer meeleeft’, aldus Montsma.

Teambuilding

Waar het NK 5 jaar geleden begon met 12 teams deden er in 2017 zelfs 20 teams mee aan het evenement. Onze eigen gemeente is sterk vertegenwoordigd in het deelnemersveld, maar zelfs vanuit Friesland, Callantsoog, Marken en uit Zeeland was belangstelling. Het NK wordt ook veel gebruikt als activiteit met een team collega’s. Ik kan je verzekeren, een betere teambuilding bestaat er niet! Iedereen raakt enthousiast, vooraf worden hele strategieen besproken, er wordt op verschillende plekken geoefend en dan natuurlijk op de dag zelf de grote strijd. Dat biertje achteraf smaakt toch lekker na de gezamenlijke strijd! Bovendien stof tot napraten genoeg!

Het stroladen vind plaats op zondag 19 augustus van 13.00-16.00, Oosterterpweg 12 in Wieringerwerf.

Foto: Ingezonden