tgContact speelt BOS persfoto 5 m BorderMaker

Een grimmige geschiedenis in vier stappen.

Theater op locatie. Dat is al jaren het motto van toneelgroep Contact. Bijzondere voorstellingen op verrassende plekken, waar je niet meteen theater verwacht. Zo werd de afgelopen jaren onder meer gespeeld op een golfbaan, in een paardenstal, het Kremlin, het museum Collection ’39-’45, een kunstenaarsatelier en een timmermanswerkplaats.

De locatie

Voor de nieuwe voorstelling Bos vond Contact onderdak in de Willibrorduskerk in Haringhuizen. Een prachtige, historische locatie. De eerste steen, zo valt op Wikipedia te lezen, werd al in 1325 gelegd. Sindsdien staat het kerkje dus enigszins boven het dorp uit te steken, op zijn terp. Van heinde en verre te zien. Al werd er in de loop van de geschiedenis wel het één en ander bijgebouwd en weer afgebroken, verbouwd, hersteld, ingekort en gerestaureerd, zoals dat voor historische kerkjes gebruikelijk is. Onder het blauwgroen, groenblauw geschilderd houten tongewelf, tegen het fraai afgewerkt decor van de preekstoel uit 1654 en de even oude doophekken, de zwaarbeslagen deuren, de spitse vensters, op de zwarte vloer van eeuwenoude, afgesleten grafzerken zal straks de nieuwe voorstelling van tgContact worden gespeeld.

De voorstelling

Bos werd speciaal geschreven voor de Willibrorduskerk in Haringhuizen en toneelgroep Contact. Hooggelegen op zijn terp speelt het kerkje in deze voorstelling de rol van toevluchtsoord voor een handvol illustere, aan lager wal geraakte sprookjesfiguren. Aan de rand van de maatschappij zijn ze aangespoeld. Als verstekelingen bivakkeren ze op de hoogst gelegen plek. In het kasteel en in elkaars gezelschap, tegen wil en dank. Ieder de hoofdpersoon in zijn eigen verhaal. Maar als er iemand uit een ver gewaand verleden ten tonele verschijnt, worden ze zonder pardon figurant in een heel nieuw, nog niet geschreven boek. Bos is een sprookje dat niemand bekend voor komt. Een grimmige geschiedenis in vier stappen, over verstoting en verraad, slinkse spelletjes, offers en wraak.

De regisseur

De regie is dit jaar opnieuw in handen van Janna de Lathouder, die eerder al vier voorstellingen maakte met Contact, te weten: Zus, Wroet, Crasshhh! en Jacoba. Janna studeerde aan de toneelacademie van Maastricht. Sindsdien werkt ze onder meer als theaterdocent bij de toneelgroep Amsterdam en regisseert ze verschillende gezelschappen in het jongeren- en volwassenentoneel. Zo maakt ze bijvoorbeeld al een aantal jaren een Theater Na de Dam voorstelling. In Noordholland was of is ze onder meer regisseur bij Spot70 en Het Gezelschap. Met haar eigen gezelschap Laboman maakt zij muziektheatervoorstellingen voor jeugd, die veel op scholen worden gespeeld. Daarnaast is inmiddels een vijftal prentenboeken van haar hand verschenen, die zij samen met een illustrator maakte.

De speeldata

woensdag 30 mei (première)

vrijdag 1 juni

zaterdag 2 juni

zondag 3 juni

vrijdag 8 juni

zaterdag 9 juni

zondag 10 juni

Aanvang alle avonden: 20:30 uur

toegang: € 13,50 (tot 16 jaar: € 9,00)

De voorstelling is niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar.

Reserveren: www.tgcontact.nl / 06 43 900 904 (na 19:00 uur).

Willibrorduskerk Dorpsstraat 7, Haringhuizen

De spelers

Danique de Boer

Gonnie van Ham

Marion Houting

Maaike Heijnen

Bert Jong

Stefke Kroone

Paul Oudeman

Linda Schrieken

Jan Schurer

Jos van Venrooij

Alie Vrieling

Ingrid van der Werf

Tekst en regie

Janna de Lathouder

Vormgeving en kostuums

Gertruud Keetman

Techniek, licht en decor

Chris Boot

Henk Erich

Bert Lont

Jan Tielen

Arjo Wijma

Foto: Ingezonden

In de Willibrorduskerk van Haringhuizen speelt toneelgroep Contact de voorstelling BOS, een sprookje dat niemand bekend voor komt.

De Willibrorduskerk in Haringhuizen, het toevluchtsoord voor een handvol illustere, aan lager wal geraakte sprookjesfiguren. BOS is een locatievoorstelling van toneelgroep Contact.