IMG 2188aa BorderMaker

Onze regio heeft meerdere plekken, waar de oorlogsslachtoffers worden herdacht.

Aan de Kanaalweg in Nieuwe Niedorp is een veldgraf ter nagedachtenis aan de Tsjechische bemanning van het vliegtuig dat in de nacht van 22 op 23 juni 1941 door een Duitse Messerschmidt is neergeschoten. Op één persoon na vonden de bemanningsleden de dood.

IMG 2164aa BorderMaker

Op zaterdag j.l. kwam er bezoek uit Tsjechië. Het bezoek bestond uit enkele familieleden, van één van de bemanningsleden en de huidige burgemeester van de gemeente Budišov, waar het bemanningslid vandaan kwam. Er werd een krans gelegd, ook Loco-Burgemeester Westerkamp was aanwezig om een krans namens de gemeente Hollands Kroon te leggen.

IMG 2167aa BorderMaker

Er was tevens een delegatie aanwezig van het 4 mei comité, vanuit het comité hield de heer den Hollander een toespraak. De familieleden hadden een bakje met grond meegenomen uit Tsjechië, dit werd vermengd met de Nederlandse grond bij het graf, het maakte deze bijeenkomst heel bijzonder.

IMG 2172aa BorderMaker

Tot slot werd er nog twee minuten stilte gehouden.

IMG 2180aa BorderMaker

Na afloop werd er door het gezelschap een korte lunch gehouden, om de ervaringen op een ontspannen manier te kunnen delen.