Hanneke de Boer 8784klein BorderMaker

Op donderdagavond 23 maart heeft Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap, de Auroraprijs uitgereikt aan Stichting Rundveemuseum Aat Grootes in Aartswoud.

Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst van het bestuur en de vrijwilligers voorafgaand aan de opening van het nieuwe seizoen. Deze bijeenkomst werd gehouden in Café De Stompe Toren. Het Aurorafonds is in 1964 ingesteld door het bestuur van de fabriek ter gelegenheid van het gouden jubileum. Het Westfries Genootschap is sinds 1 januari 1980 belast met het toekennen van de prijzen uit het Aurorafonds. De prijs wordt ten minste één maal per drie jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die voldoet aan de doelstelling van het fonds om financiële bijdragen te verlenen ´voor de bestudering van onderwerpen die een bijdrage leveren voor de ontwikkeling van het platteland van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal´.

Bij de prijs behoren een oorkonde en een geldbedrag van € 750, -. Stichting Rundveemuseum Aat Grootes kreeg de prijs vanwege de inzet voor het verspreiden van de kennis over de melkveehouderij door de eeuwen heen en het fokprogramma dat gericht is op het raszuiver houden van traditionele Nederlandse koeienrassen. De vele publieksgerichte activiteiten dragen bij aan de waardering voor de belangrijke positie van de veehouderij in ons land.

Bij de uitreiking sprak Jan Smit ook waardering uit voor de restauratie door Woningstichting Intermaris van de langhuisstolp waar het Rundveemuseum is gevestigd en voor de samenwerking van het museum met de Prinsenstichting, waardoor dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking is gerealiseerd. De voorzitter van het museum, Meindert Nieuweboer, was blij met de erkenning en overhandigde een fles Blôte biene bitter uit Aartswoud. Hij wees er op dat het museum op 22 april open gaat met een feestelijke Weidegang.

Voor meer informatie zie de website van het museum.

Tekst: Jan Smit en Hanneke Verhulst

Foto: van links naar rechts: Aart de Wit, Jan Smit, Ada Kieft en Meindert Nieuweboer

De foto is genomen door Hanneke de Boer