toneelvereniging kna27 redactioneel foto Large

Nog ruim 1 week en dan staat Toneelvereniging KNA’27 voor het 90e jaar op de planken.

Het decor is neergezet, de spelers mogen er nu in gaan spelen, hier moeten ze altijd even aan wennen. Het podium is groter dan de oefenruimte dus de passen worden aangepast. Alles moet opnieuw getimed worden. Ze weten straks precies waar ze moeten staan, zitten of lopen. Welke bewegingen ze maken en de tekst met de juiste intonatie op de juiste plek. De laatste puntjes komen echt op de i. Het enthousiasme is groot en de spelers hebben er zin in! En de spanning groeit.

Ook het bestuur is de laatste week in rep en roer, alle taken worden uitgevoerd voor een vloeiende verloop van de uitvoering avonden. Alle ondernemers worden gevraagd te sponsoren en als vereniging zijn wij heel erg dankbaar voor alle giften.

De vereniging werd opgericht in juni 1927. In deze vergadering hebben ze de doelen vastgelegd waar de vereniging aan wilde voldoen. Eén van die doelen was om stukken te spelen die de maatschappij kan helpen. Daarom heeft KNA’27 voor het jubileumjaar besloten om daar wat mee te doen. Daarvoor hebben ze D.E.V. ’77 gevraagd om een éénakter te spelen die in het teken staat van Alzheimer Nederland. Van elk verkocht kaartje wordt er € 1,- gedoneerd aan dit goede doel.

“90 Jaar geleden hebben 700 bezoekers ons eerste stuk in 1927 bezocht, dit aantal zullen wij niet halen, maar zou het niet mooi zijn als we op bijna de helft daarvan komen en daarmee Alzheimer Nederland een mooi bedrag kunnen doneren?”.

KNA’27 speelt voor u “Godinnen” van R. Ter Borg. Deze éénakter, onder leiding van Mart Coers, wordt gespeeld door 3 vrouwen en 1 man. Als man hebben ze dit jaar een gastspeler gevraagd, Gerard Strooper. Hij is van Hoogwoud gestrand bij KNA, hij speelt “MAN” een schipper. Omringd door vrouwen. Zit hij in de hemel of in de hel? Verder speelt nog mee Simone Berkhout, Saskia Nolten en Kim de Leeuw.

De avond wordt afgesloten met een kort filmpje over het ontstaan van deze vereniging. “Het leuke is als je de geschiedenis induikt dat je leuke anekdotes tegenkomt en erachter komt wie deze mensen waren. En zo kwamen we er ook achter dat ze bij elke vergadering taart hadden, deze traditie hebben we gauw weer in ere hersteld!”

Kaarten zijn te koop via www.kna1927.nl of op één van de voorverkoop adressen:

Prins Maurits, Dorpsstraat 79, Nieuwe Niedorp - Juwelier Leguit, Hoefje 9a, Nieuwe Niedorp

In voorverkoop voor volwassenen € 8,- ( In de zaal € 10,-) en kinderen t/m 12 jaar € 5,-.

Op 3 en 4 Maart kunt u het allemaal beleven, aanvang 20:00 in de Prins Maurits, Dorpsstraat 79 te Nieuwe Niedorp.

Foto: Ingezonden