dokter onderzoek 12965

Het begint met een keer met een sigaretje proberen maar al snel wordt het een ernstige verslaving met grote nadelige gevolgen.

Roken is een ongezonde bezigheid voor geest, lichaam en portemonnee. Er mee stoppen is moeilijk maar het kan. Huisartsen Kop van Noord-Holland (HKN huisartsen) organiseert in samenwerking met SineFuma de groepstrainingen en telefonische coaching, ‘Rookvrij! Ook jij’. HKN huisartsen is de organisatie van huisartsen in de Kop van Noord-Holland. SineFuma is gespecialiseerd op het gebied van stoppen met roken en is een vooruitstrevende speler in het zorgveld.

Stoppen met roken is niet eenvoudig, het vraagt om mentale voorbereiding en ondersteuning bij het stoppen. De gevolgen zijn bij iedere roker bekend. Roken is in Nederland de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden. Met de juiste motivatie en ondersteuning wordt er een belangrijke stap gezet naar een rookvrije toekomst.

Niet meer roken geeft naast een betere gezondheid en uitstraling, meer energie, tijd en zelfvertrouwen en bespaart een gemiddelde roker al snel tweeduizend euro per jaar. Jaarlijks sterven bijna twintigduizend Nederlanders aan de gevolgen van roken en de gemiddelde roker gaat tien jaar eerder dood dan de niet-roker. Ziekten als COPD, hartfalen of kanker aan slokdarm, keel of mondholte maar ook impotentie kunnen een gevolg van roken zijn. Daarnaast draagt roken bij aan de dood van bijvoorbeeld de meerokers.

Stoffen als nicotine, koolstofmonoxide en teer zorgen er voor dat de sigaret verslavend en uiterst schadelijk is voor de gezondheid. Als niemand zou roken, zou de diagnose longkanker zelden worden gesteld. Wanneer het besluit is genomen om te stoppen met roken en de sigaretten taboe worden dan zijn de positieve effecten al snel merkbaar. Binnen een paar dagen worden geur en smaak als beter ervaren, het ademen gaat makkelijker. Na een paar maanden zal de longfunctie en bloedsomloop verbeterd zijn waardoor de conditie verbetert en bewegen makkelijker gaat.

De groepstrainingen “Stoppen met roken” worden gegeven door gecertificeerde ervaren trainers en omvatten zeven bijeenkomsten. Het voordeel van deze groepstraining is dat er gewerkt wordt aan een gezamenlijk doel: stoppen! Maar als de groepstraining niet past, bestaat ook de mogelijkheid voor persoonlijke telefonische begeleiding door een van de ervaren coaches van SineFuma. Na afloop is 82% respectievelijk 80% rookvrij.

Wilt u aan de cursus of individuele coaching deelnemen? Bezoek de website www.rookvrijookjij.nl of neem contact op met de praktijkondersteuner van uw eigen huisartsenpraktijk. Vrijwel alle zorgverzekeraars vergoeden, geheel of gedeeltelijk, zowel de groepstraining als de individuele begeleiding. Op 13 september start de groepstraining in Schagen.