3421930 1 org

Om de betaalbaarheid van de huurwoningen hard te maken in ons overleg met de Wooncompagnie, heeft de Huurderskoepel samen met de Nederlandse Woonbond in september een digitale enquete gehouden.

Onder de vestiging Schagen zijn ruim 6.000 brieven verstuurd met het verzoek om mee te doen met deze enquête. Totaal zijn er 1200 enquêtes binnen gekomen. Dit is volgens de deskundige een zeer hoge uitslag. Uit deze uitslag blijkt dat 27% van de huurders onder de armoede grens zitten. Zij kunnen deze woonlasten nog dragen door te bezuinigen op de dagelijkse boodschappen, medische zorg, cadeaus voor de kinderen/kleinkinderen en het lidmaatschap van verenigingen. Bij het blijven voeren van de door minister Blok voorgestelde huurverhogingen zal de armoede verder toenenem. Van de mensen net boven de armoede grens verwacht 58% dat het inkomen de komende jaren daalt. De kans op armoede is het grootst bij de huurders tussen de 35 en 65 jaar, huurders met een korte woonduur (tot 5 jaar), huurders met kinderen en huurders met een WW of bijstandsuitkering. Het grootst deel van de armen behoort tot de primaire doelgroep!

De mogelijkheden die de Minister Blok geeft voor de huurverhoging per 1 juli 2014 ziet er als volgt uit :

• maximale huurverhoging lage inkomen tot € 34.085,- is inflatie + 1,5 % = 4 %

• maximale huurverhoging middeninkomen ( 34.085,- tot 43.602,- ) + 2 % = 4,5%

• maximale huurverhoging hoger inkomens ( boven 43.602,- ) + 4 % = 6,5 %

In november 2013 hebben wij de uitslag van het onderzoek aan de directie van Wooncompagnie aangeboden. Zij zijn geschrokken van dit onderzoek met de harde cijfers dat 27% van hun huurders onder de armoede grens zitten. Als eerste actie hebben zij de meerjarenbegroting aangepast en inplaats van de 4% huurverhoging deze aangepast voor inflatievolgend dus voor dit jaar 2,5% als totale huursom benadering. Onlangs hebben wij een gesprek gehad over de komende huurverhoging. De directie gaat uit van een totale huursomsverhoging van 2,5 %.

Maar dit willen zij niet voor alle huurders voorstellen, maar zij willen de streefhuur gaan verlagen met 5% zodat de hoge huren eerder tegen hun maximale huurgrens zitten de de nieuwe huurders een lagere huur krijgen dan vooreen. Een nadeel is dat de huren verhoogt kan worden met 0% ( die huren zitten dan al tegen de maximale huurgrens ) tot 3,5% voor de huurders die al jaren in hun huurwoning wonen en deze huren versneld worden verhoogt naar de streefhuur van de woning. Maar dit is altijd nog lager dan de miximale huurverhoging van 4%. De officiele adviesaanvraag is bij het opstellen van dit jaarverslag nog niet aanwezig. Dus kunnen de uitkomsten anders uitpakken dan het voorlopige voorstel van de directie.

Ad Deutekom,

secretaris Huurdersvereniging Niedorp / Wieringerwaard

Foto: Internet