Djem en Patrick Kool OER Stichting Meermak BorderMaker

Niedorpse acteurs in groot theaterspektakel OER.

De Niedorpse Patrick Kool is geen onbekende in de theaterwereld. Hij speelde zelf jarenlang bij TG Contact, werkte mee aan nationale en regionale theaterprojecten en regisseert sinds enkele jaren toneelgroep Molière in Oude Niedorp. Dochter Djem Mae (14) heeft de liefde voor theater van haar vader geërfd en zet nu ook haar eerste échte schreden op het podium. Beiden doen ze mee aan het theaterspektakel OER dat Stichting MeerMak vanaf 7 september realiseert in natuurpark MAK Blokweer in Blokker.

‘Ik heb vaker op een podium gestaan,’ vertelt de 3-TL leerlinge van CSG Jan Arentsz, ‘Ik speelde bijvoorbeeld bij Musicalvereniging Z&V in Opmeer in de kindercast van de musical Jesus Christ Superstar. Maar nu heb ik voor het eerst een echte rol en dus ook tekst.’ Djem speelt het personage Dea, een vuilniskind in één van de werelden van OER. Deze voorstelling heeft natuurbehoud en duurzaamheid als thema. De jonge actrice vertelt: ‘De aarde raakt uitgeput en de grote goden vinden het genoeg geweest. Ze willen opnieuw beginnen, zonder de mens. Dat kan echter niet voordat die een laatste kans heeft gekregen. Jannes, een jongeman, krijgt de opdracht een oplossing te vinden voor hoe de mens beter kan omgaan met de natuur. Hij maakt een sprookjesachtige reis en ontmoet bijzondere figuren, die hem allemaal ideeën aan de hand doen. Maar de vraag is of het hem lukt een oplossing te vinden.’ Als Dea moet Djem ook zingen. ‘Dat vind ik best moeilijk! Gelukkig krijgen we les van Marieke van Diepen, die is heel goed. En het is eigenlijk meer een rap.’ Ze is overigens niet de enige jongere in de voorstelling. Naast de vier vuilniskinderen, doen ook leerlingen van het Newton College mee in het ensemble.

Vader als Veerman

Vader Patrick neemt de rol van ‘Veerman’ voor zijn rekening. Djem: ‘Hij is een filosofische figuur, die Jannes naar de verschillende werelden vaart, maar mag zelf geen stap aan land zetten. Hij moet altijd verbonden blijven met het water.’ Djem repeteert al maanden in de buitenlucht. ‘De voorstelling speelt zich af in het rietland van MAK Blokweer en het is heel belangrijk om snel te voelen hoe groot die ruimte is. In de openlucht acteren is heel anders dan in een theater. Er gebeurt altijd wel iets geks. Je hebt te maken met de wind, misschien zelfs regen en dieren in de omgeving. Vliegt er zomaar ineens een stel eenden voor je neus omhoog terwijl jij je tekst uitspreekt. Daar moet je op voorbereid zijn.’

Ambitie

Waar haar vader uiteindelijk van theater maken zijn werk heeft gemaakt, twijfelt Djem nog over haar toekomst. ‘Theater is geweldig, maar ik heb nu voor de zorg gekozen. Eerst maar eens mijn TL halen, dan zien we verder. Maar dromen heb ik natuurlijk wel!’ Reserveren OER! wordt gespeeld op 7 (première), 8, 9, 14, 15 en 16 september 2018 in natuurpark Mak Blokweer te Blokker.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.meermak.nl. Volwassenen betalen € 22,50 en kinderen onder de 12 € 16,50.

Stichting MeerMAK

OER! is een productie van Stichting MeerMAK en wordt mede mogelijk gemaakt door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het VSB Fonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeentes Hoorn, Medemblik, Opmeer, Stede Broec en Drechterland.

Foto: Kunstig Communiceren