IMG 1393Kas-bloemenB

Na ruim twee jaar zit de klus er op. Kompas Noordkop, een project rond huisvesting arbeidsmigranten uit de EU, stopt er mee.

Tijd om de balans op te maken. Op maandag 8 december worden de uitkomsten gepresenteerd. De bestuurlijke trekkers van Kompas (Burgemeester Jaap Nawijn en wethouder Theo Meskers van gemeente Hollands Kroon en wethouder Jelle Beemsterboer van gemeente Schagen) blikken terug en kijken vooruit.

Tijdens de presentatie is er aandacht voor de uitkomsten van ruim 150 controles op huisvestingslocaties van arbeidsmigranten. Ook worden afspraken over gerealiseerde huisvestingsvormen gepresenteerd. In het kader van dat laatste is straks een belangrijke rol weggelegd voor een compact aanjaagteam, bestaande uit vertegenwoordigers van huisvesters, werkgevers en gemeenten. Zij presenteren zich ook op maandag 8 december en benoemen hun opgave.

Kompas Noordkop

De vier gemeenten binnen de Noordkop (Den Helder, Hollands Kroon, Heerhugowaard en Schagen) sloten eind 2012 aan bij Kompas, een project rond huisvesting van arbeidsmigranten. Dat draaide van 2009 tot en met 2013 in West-Friesland. Vanaf februari 2013 zijn er in de Noordkop controles naar juiste huisvesting van EU-arbeidsmigranten. Nederland telt zo´n driehonderdduizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Zo´n vierduizend daarvan vinden emplooi in de Noordkop. Deze zijn deels actief in land- en tuinbouw en distributiecentra.

Recht op fatsoenlijke huisvesting

De Noordkopgemeenten werken binnen Kompas Noordkop samen met de politie, inspectie SZW, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het RCF Kenniscentrum Handhaving ondersteunt het project. Kompas bestaat uit twee projectgroepen: Handhaving en Voorzieningen. Vanuit Handhaving controleert een interventieteam wekelijks de huisvesting van arbeidsmigranten. Ook wordt gescreend op misbruik van toeslagen of uitkeringen, huisjesmelkerij, mensenhandel, onderbetaling van het wettelijk minimumloon en minimum vakantiebijslag en eventuele illegale arbeid. Het komt regelmatig voor dat de huisvesting in strijd is met het bestemmingsplan en brand- en veiligheidseisen. Projectgroep Voorzieningen maakt samen met werkgevers(organisaties) en woningcorporaties afspraken over informatie-uitwisseling en het realiseren van alternatieve huisvestingsmogelijkheden. Centraal bij Kompas staat huisvesting van arbeidsmigranten die past binnen wet- en regelgeving. Burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon en voorzitter Stuurgroep Kompas daarover: ´arbeidsmigranten hebben recht op fatsoenlijke huisvesting.´

Foto: Internet