Greenportgoed 1024x768

Acht bloembollentelers uit het Noordelijk Zandgebied en Westfriesland werken op unieke wijze samen aan een gezondere landbouw.

Dit doen zij in het praktijknetwerk “Natuurlijk leven, natuurlijk telen”. Zij zoeken proefondervindelijk naar optimale bollenkwaliteit, met minder schade voor de natuur. Hier ligt het begin van een omslag in het denken van de telers; naar duurzaam telen.

De gemeentebesturen van Schagen en Hollands Kroon hebben besloten om elk bij te dragen aan het praktijknetwerk “Natuurlijk leven, Natuurlijk telen”. Het bedrag dat zij gezamenlijk bijdragen is € 8.275,- . Beide gemeenten zien de agrarische sector als een van de speerpunten van economisch beleid en de bloembollensector is één van de grootste economische dragers binnen de regio, voor zowel omzet als werkgelegenheid.

Onder de vlag van GreenPort Noord-Holland Noord werkt netwerkcoördinator Jan Mantel aan de uitwerking van het programma ‘Duurzame Bollenteelt’ waar “Natuurlijk leven, Natuurlijk telen” een deelproject van is. “We zijn erg blij dat beide gemeenten het belang van deze verandering onderkennen en de ondernemers ondersteunen in dit risicovolle proces ”, zegt Jan Mantel.

In het praktijknetwerk “Natuurlijk leven, Natuurlijk telen” willen ondernemers bloembollen telen van topkwaliteit, maar met minder kunstmest en minder chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het doel is het optimaliseren van het bodemleven en de natuurlijke weerstand van de planten in de komende drie jaar. In deze drie jaar wil het netwerk de helft minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Dit kan door de plantweerstand en het bodemleven te verbeteren. Voorwaarde is wel dat geen concessie gedaan wordt aan de totale opbrengst en kwaliteit van de bollen.

De kennis en ervaring die wordt opgedaan, wordt gedeeld met de andere telers. Daardoor zal de sector bewuster omgaan met gewasbescherming en dit zal het draagvlak voor verandering vergroten. Genoemd project heeft meerdere duurzame voordelen: Naast een gezondere bollensector kan het ook bijdragen aan een betere kwaliteit van het oppervlaktewater.